flag_yellow_low
agrowiosna-logo
PROW-2014-2020-logo-kolor
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Materiał opracowany przez Original Food sp. z o.o.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Współpraca" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich
na lata 2014-2020

„PROW na lata 2014-2020-Działanie 16 Współpraca”

„PROW na lata 2014-2020-Działanie 16 Współpraca”

Tytuł operacji:

„Innowacyjna technologia produkcji owoców jagodowych na przykładzie maliny o podwyższonej zawartości związków bioaktywnych  oraz zwiększonej wartości handlowej.”

Słowa kluczowe umożliwiające identyfikację przedmiotu operacji

PRODUKCJA ROŚLINNA I OGRODNICTWO

Okres realizacji operacji

18.02.2021 – 31.12.2022

Źródła finansowania operacji

  • Ze środków finansowych własnych partnerów projektu.
  • Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich PROW na lata 2014-2020/ Działanie 16 Współpraca

Przyznana pomoc na realizację operacji – 3 039 102,00 zł (słownie złotych: trzy miliony trzydzieści dziewięć tysięcy sto dwa):

Ze środków EFRROW w wysokości 1 933 780,60 zł (słownie złotych: jeden milion dziewięćset trzydzieści trzy tysiące siedemset osiemdziesiąt złotych 60/100), co stanowi 63,63 % przyznanej pomocy na realizację operacji,

Z krajowych środków publicznych, w wysokości 1 105 321,40 zł ( słownie złotych: jeden milion sto pięć tysięcy trzysta dwadzieścia jeden złotych 40/100)   co stanowi 36,37% przyznanej pomocy na realizację operacji.

Wskazanie obszaru na którym realizowane będą główne zadania w ramach operacji

  • KRAJ: POLSKA
  • PROGRAM ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH: 2014PL06RDNP001 PROGRAM ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH NA LATA 2014-2020

GŁÓWNA LOKALIZACJA REALIZACJI OPERACJI (NUTS3):

  • KOD: PL634 GDAŃSKI

Krótkie podsumowanie operacji, zawierające opis celów i głównych zadań do zrealizowania oraz wskazanie oczekiwanych rezultatów

Nadrzędnym celem projektu jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnych na skalę światową modeli wspomagania ochrony roślin, zwiększania zawartości związków bioaktywnych w owocach maliny oraz obniżenie kosztów produkcji poprzez zmiany technologiczne i optymalizację organizacji pracy przy zbiorze.  

Celami szczegółowymi są:

  • Określenie wpływ u odmiany, komponentów do podłoża oraz zastosowanych metod wspomagania produkcji na wielkość plonu  i jakość produktu finalnego.
  • Określenie wpływu innowacyjnych dodatków do podłoża w celu zwiększenia jego trwałości w produkcji  tunelowej roślin jagodowych.
  • Określenie wpływy zastosowania ozonowania jako metody wspomagania ochrony roślin przed patogenami grzybowymi.
  • Określenie wpływu ozonu, jako związku o charakterze elicytora na  zwiększenie zawartości związków bioaktywnych, głównie antyoksydantów w tym szczególnie witaminy C.
  • Przeprowadzenie analizy procesowej produkcji malin oraz cyklu życia produktu plug plant. 
  • Opracowanie modeli optymalizacji zbioru ręcznego owoców malin.

Główne korzyści, jakie będą wynikać z zastosowania poszczególnych przewidywanych rezultatów operacji dla ich adresata

Na potrzebę realizacji projektu wskazują wielowymiarowe korzyści płynące z uzyskanych efektów końcowych operacji. Duże zapotrzebowanie rynku na owoce malin  o wysokiej jakości konsumpcyjnej skutkuje intensyfikacją produkcji, która wiąże się z dużym zużyciem środków ochrony roślin w trakcie ich produkcji. Samo wytwarzanie środków ochrony roślin generuje problemy środowiskowe związane z powstającymi odpadami, znaczącym śladem węglowym i dużym żuciem wody, co w dobie zwiększających się jej niedoborów jest globalnym problemem. Stosowanie środków ochrony roślin wiąże się z nieuchronnym problemem pozostałości, których efekty odległego działania na konsumentów są trudne do oszacowania. W świetle powyższego uzasadnionym jest poszukiwanie alternatywnych metod do stosowanych w uprawie malin fungicydów, środków ograniczających rozwój patogenów grzybowych, do których zalicza się można ozon. W rezultacie owoce wyprodukowane na roślinach malin poddane innowacyjnej metodzie ochrony powinny być pozbawione patogenów grzybowych przez co wydłuży się ich trwałość w łańcuchu logistycznym. Dodatkowo traktowanie roślin malin ozonem skutkować  powinno zwiększeniem zawartości związków bioaktywnych w owocach malin, poprzez mechanizm elicytacji. Zwiększona wartość handlowa wyprodukowanych owoców z zastosowaniem innowacyjnej technologii pozwoli na podwyższenie konkurencyjności produkcji w porównaniu do tradycyjnych, dotychczas stosowanych metod. Kolejnym aspektem wskazującym na potrzebę realizacji niniejszej operacji jest ograniczona trwałość podłoży kokosowych stosowanych w uprawie tunelowej owoców miękkich, w tym malin. Problem ten można rozwiązać poprzez znaczne udoskonalenie dotychczasowego podłoża poprzez zastosowanie impregnacji izolatem, będącym produktem ubocznym płyt pilśniowych. Izolat ten bogaty jest w biopolimery, takie jak polisacharydy oraz związki żywiczne, które po  połączeniu z podłożem kokosowym w znacznym stopniu zwiększą jego trwałość, a tym samym wydłużą jego czas eksploatacji. Kolejnym znacznie udoskonalonym produktem będzie podłoże wzmocnione poprzez zastosowanie biodegradowalnych elementów wzmacniających wytworzonych z biowęgla z łuski słonecznika, spojonych ww. izolatem. Zastosowanie elementów wzmacniających nie tylko wpłynie na trwałość podłoża, ale również na zwiększenie jego właściwości retencyjnych, co jest niezwykle ważne w produkcji roślinnej opartej o fatygację. Ważnym z punktu widzenia ekonomicznego aspektem uzasadniającym potrzebę realizacji planowanej operacji jest brak możliwości mechanicznego zbioru, w konsekwencji czego koszty zbioru stanowią dominujący strumień kosztów w całkowitej kosztochłonności produkcji. Opracowane modele rozwiązań pozwolą ograniczyć nakłady robocizny, zmniejszyć kosztochłonność zbioru, a tym zwiększyć efektywność ekonomiczną produkcji owoców deserowych malin.

DODATKOWE INFORMACJE NA TEMAT REALIZOWANEJ OPERACJI

Skala oddziaływania operacji może wychodzić poza podmiot wnioskujący, ponieważ proponowane innowacyjne rozwiązania technologiczne i organizacyjne mogą zostać wykorzystane w uprawie pod osłonami innych gatunków owoców. Pomimo dużej, światowej produkcji owoców miękkich, w tym malin istnieje problem w utrzymaniem ich wysokiej jakości handlowej już od momentu zbioru. Wobec tego uzasadnionym jest poszukiwanie, innowacyjnych metod, zabiegów agrotechnicznych i organizacyjnych na etapie produkcji, zwiększających ich  jakość, a co za tym idzie trwałość w łańcuchu logistycznym. Rozwiązaniem takim, może być zastosowanie ozonu, jako silnego oksydanta, który wykazuje działanie ograniczające rozwój patogenów grzybowych i bakteryjnych, w związku z czym może zostać wykorzystany jako czynnik wspomagający ochronę innych roślin w uprawie tunelowej, a także zwiększający zawartość związków bioaktywnych w owocach. Dodatkowo opracowane rozwiązanie techniczne dozowania ozonu będzie miało charakter uniwersalny, co pozwoli go zastosować w przypadku innych upraw. Opracowane, innowacyjne dodatki do podłoża, zwiększające jego trwałość oraz czas eksploatacji mogą zostać zastosowane do modyfikacji podłoży wykorzystywanych w innych uprawach pod osłonami. A opracowane modele optymalizacji zbioru owoców malin mogą posłużyć na innych plantacjach owoców i warzyw, w których wykorzystuje się ręczny zbiór. Ponadto lokalizacja doświadczenia (północna część województwa pomorskiego) charakteryzująca się częstym występowaniem wiatrów o dużej prędkości nie sprzyja produkcji malin o odpowiedniej jakości handlowej, konkurencyjnych do dostępnych na rynku. Wyniki z przeprowadzonych badań oraz proponowane innowacyjne rozwiązania umożliwią produkcje malin w dotychczas niekorzystnych warunkach środowiskowych, nie tylko w Polsce ale i na świecie.

„PROW na lata 2014-2020-Działanie 16 Współpraca”

Tytuł operacji:

„Innowacyjna technologia produkcji owoców jagodowych na przykładzie maliny o podwyższonej zawartości związków bioaktywnych  oraz zwiększonej wartości handlowej.”

Słowa kluczowe umożliwiające identyfikację przedmiotu operacji

PRODUKCJA ROŚLINNA I OGRODNICTWO

Okres realizacji operacji

18.02.2021 – 31.12.2022

Źródła finansowania operacji

  • Ze środków finansowych własnych partnerów projektu.
  • Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich PROW na lata 2014-2020/ Działanie 16 Współpraca

Przyznana pomoc na realizację operacji – 3 039 102,00 zł (słownie złotych: trzy miliony trzydzieści dziewięć tysięcy sto dwa):

Ze środków EFRROW w wysokości 1 933 780,60 zł (słownie złotych: jeden milion dziewięćset trzydzieści trzy tysiące siedemset osiemdziesiąt złotych 60/100), co stanowi 63,63 % przyznanej pomocy na realizację operacji,

Z krajowych środków publicznych, w wysokości 1 105 321,40 zł ( słownie złotych: jeden milion sto pięć tysięcy trzysta dwadzieścia jeden złotych 40/100)   co stanowi 36,37% przyznanej pomocy na realizację operacji.

Wskazanie obszaru na którym realizowane będą główne zadania w ramach operacji

  • KRAJ: POLSKA
  • PROGRAM ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH: 2014PL06RDNP001 PROGRAM ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH NA LATA 2014-2020

GŁÓWNA LOKALIZACJA REALIZACJI OPERACJI (NUTS3):

  • KOD: PL634 GDAŃSKI

Krótkie podsumowanie operacji, zawierające opis celów i głównych zadań do zrealizowania oraz wskazanie oczekiwanych rezultatów

Nadrzędnym celem projektu jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnych na skalę światową modeli wspomagania ochrony roślin, zwiększania zawartości związków bioaktywnych w owocach maliny oraz obniżenie kosztów produkcji poprzez zmiany technologiczne i optymalizację organizacji pracy przy zbiorze.  

Celami szczegółowymi są:

  • Określenie wpływ u odmiany, komponentów do podłoża oraz zastosowanych metod wspomagania produkcji na wielkość plonu  i jakość produktu finalnego.
  • Określenie wpływu innowacyjnych dodatków do podłoża w celu zwiększenia jego trwałości w produkcji  tunelowej roślin jagodowych.
  • Określenie wpływy zastosowania ozonowania jako metody wspomagania ochrony roślin przed patogenami grzybowymi.
  • Określenie wpływu ozonu, jako związku o charakterze elicytora na  zwiększenie zawartości związków bioaktywnych, głównie antyoksydantów w tym szczególnie witaminy C.
  • Przeprowadzenie analizy procesowej produkcji malin oraz cyklu życia produktu plug plant. 
  • Opracowanie modeli optymalizacji zbioru ręcznego owoców malin.

Główne korzyści, jakie będą wynikać z zastosowania poszczególnych przewidywanych rezultatów operacji dla ich adresata

Na potrzebę realizacji projektu wskazują wielowymiarowe korzyści płynące z uzyskanych efektów końcowych operacji. Duże zapotrzebowanie rynku na owoce malin  o wysokiej jakości konsumpcyjnej skutkuje intensyfikacją produkcji, która wiąże się z dużym zużyciem środków ochrony roślin w trakcie ich produkcji. Samo wytwarzanie środków ochrony roślin generuje problemy środowiskowe związane z powstającymi odpadami, znaczącym śladem węglowym i dużym żuciem wody, co w dobie zwiększających się jej niedoborów jest globalnym problemem. Stosowanie środków ochrony roślin wiąże się z nieuchronnym problemem pozostałości, których efekty odległego działania na konsumentów są trudne do oszacowania. W świetle powyższego uzasadnionym jest poszukiwanie alternatywnych metod do stosowanych w uprawie malin fungicydów, środków ograniczających rozwój patogenów grzybowych, do których zalicza się można ozon. W rezultacie owoce wyprodukowane na roślinach malin poddane innowacyjnej metodzie ochrony powinny być pozbawione patogenów grzybowych przez co wydłuży się ich trwałość w łańcuchu logistycznym. Dodatkowo traktowanie roślin malin ozonem skutkować  powinno zwiększeniem zawartości związków bioaktywnych w owocach malin, poprzez mechanizm elicytacji. Zwiększona wartość handlowa wyprodukowanych owoców z zastosowaniem innowacyjnej technologii pozwoli na podwyższenie konkurencyjności produkcji w porównaniu do tradycyjnych, dotychczas stosowanych metod. Kolejnym aspektem wskazującym na potrzebę realizacji niniejszej operacji jest ograniczona trwałość podłoży kokosowych stosowanych w uprawie tunelowej owoców miękkich, w tym malin. Problem ten można rozwiązać poprzez znaczne udoskonalenie dotychczasowego podłoża poprzez zastosowanie impregnacji izolatem, będącym produktem ubocznym płyt pilśniowych. Izolat ten bogaty jest w biopolimery, takie jak polisacharydy oraz związki żywiczne, które po  połączeniu z podłożem kokosowym w znacznym stopniu zwiększą jego trwałość, a tym samym wydłużą jego czas eksploatacji. Kolejnym znacznie udoskonalonym produktem będzie podłoże wzmocnione poprzez zastosowanie biodegradowalnych elementów wzmacniających wytworzonych z biowęgla z łuski słonecznika, spojonych ww. izolatem. Zastosowanie elementów wzmacniających nie tylko wpłynie na trwałość podłoża, ale również na zwiększenie jego właściwości retencyjnych, co jest niezwykle ważne w produkcji roślinnej opartej o fatygację. Ważnym z punktu widzenia ekonomicznego aspektem uzasadniającym potrzebę realizacji planowanej operacji jest brak możliwości mechanicznego zbioru, w konsekwencji czego koszty zbioru stanowią dominujący strumień kosztów w całkowitej kosztochłonności produkcji. Opracowane modele rozwiązań pozwolą ograniczyć nakłady robocizny, zmniejszyć kosztochłonność zbioru, a tym zwiększyć efektywność ekonomiczną produkcji owoców deserowych malin.

DODATKOWE INFORMACJE NA TEMAT REALIZOWANEJ OPERACJI

Skala oddziaływania operacji może wychodzić poza podmiot wnioskujący, ponieważ proponowane innowacyjne rozwiązania technologiczne i organizacyjne mogą zostać wykorzystane w uprawie pod osłonami innych gatunków owoców. Pomimo dużej, światowej produkcji owoców miękkich, w tym malin istnieje problem w utrzymaniem ich wysokiej jakości handlowej już od momentu zbioru. Wobec tego uzasadnionym jest poszukiwanie, innowacyjnych metod, zabiegów agrotechnicznych i organizacyjnych na etapie produkcji, zwiększających ich  jakość, a co za tym idzie trwałość w łańcuchu logistycznym. Rozwiązaniem takim, może być zastosowanie ozonu, jako silnego oksydanta, który wykazuje działanie ograniczające rozwój patogenów grzybowych i bakteryjnych, w związku z czym może zostać wykorzystany jako czynnik wspomagający ochronę innych roślin w uprawie tunelowej, a także zwiększający zawartość związków bioaktywnych w owocach. Dodatkowo opracowane rozwiązanie techniczne dozowania ozonu będzie miało charakter uniwersalny, co pozwoli go zastosować w przypadku innych upraw. Opracowane, innowacyjne dodatki do podłoża, zwiększające jego trwałość oraz czas eksploatacji mogą zostać zastosowane do modyfikacji podłoży wykorzystywanych w innych uprawach pod osłonami. A opracowane modele optymalizacji zbioru owoców malin mogą posłużyć na innych plantacjach owoców i warzyw, w których wykorzystuje się ręczny zbiór. Ponadto lokalizacja doświadczenia (północna część województwa pomorskiego) charakteryzująca się częstym występowaniem wiatrów o dużej prędkości nie sprzyja produkcji malin o odpowiedniej jakości handlowej, konkurencyjnych do dostępnych na rynku. Wyniki z przeprowadzonych badań oraz proponowane innowacyjne rozwiązania umożliwią produkcje malin w dotychczas niekorzystnych warunkach środowiskowych, nie tylko w Polsce ale i na świecie.

Daniel Hermanowski
agrowiosna-logo

Dane firmy

AGRO WIOSNA I SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
KRS: 0000614901
NIP: 9512412093
REGON: 364293997
UL. JAGIELLOŃSKA 55A
03-301 WARSZAWA

© 2021